Optimaal aanvullend pensioen voor zelfstandigen

Door Johan Klaps, Daphné Dumery, Johan Van Overtveldt op 24 januari 2018, over deze onderwerpen: Economie, Werken, Ondernemen, Pensioenen, Verandering
Portemonne met geld

Ook zelfstandigen die geen vennootschap hebben, zullen binnenkort een tweede pensioenpijler kunnen uitbouwen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt nam hiervoor het initiatief en zijn voorstel werd nu ook in het parlement goedgekeurd. Kamerleden Johan Klaps en Daphné Dumery reageren tevreden: “Dit betekent een steuntje in de rug voor Vlaamse zelfstandigen.”

Tot nu toe was het zo dat zelfstandige bedrijfsleiders die via een vennootschap werken, meer mogelijkheden hadden om een aanvullend pensioen op te bouwen dan natuurlijke personen of eenmanszaken. De vennootschap kan voor hen immers een groepsverzekering of een individuele pensioentoezegging (IPT) afsluiten. Alleen al om die reden waren veel zelfstandigen geneigd een bvba op te richten.

Goede zaak voor ondernemerschap

De nieuwe wet neemt een aantal beperkingen voor zelfstandigen weg en geeft aanleiding tot een belastingvermindering van om en bij de 30 procent. Alle zelfstandigen en meewerkende echtgenoten komen in  aanmerking. Bovendien is dit  combineerbaar met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ).

Johan Klaps vindt dit een goede zaak voor het ondernemerschap: “Veel zelfstandigen liggen wakker van hun pensioen. De nieuwe regeling betekent meer zekerheid voor hen, ook bij van jaar tot jaar wisselende resultaten.” Daphné Dumery treedt hem daarin bij: “Het wettelijk pensioen van zelfstandigen is gemiddeld slechts 930 euro. Om hun koopkracht op peil te houden, is een bredere toegang tot het aanvullend pensioen essentieel.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is