Halt aan de fiscale discriminatie van weeskinderen

Door Johan Klaps op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Financiën en Begroting

Kinderen van wie één van de ouders overleden is, kunnen voortaan vakantie- of weekendwerk doen, zonder dat hun gezin hiervoor gestraft wordt. Vandaag is het namelijk zo dat weeskinderen, doordat zij een vergoeding toebedeeld krijgen, fiscaal niet langer ten laste vallen indien zij een inkomen genereren. De tegenstelling met bijvoorbeeld kinderen van gescheiden ouders, die wel ten laste blijven ondanks alimentatie, verdwijnt door de nieuwe wet.

Johan Klaps (N-VA): “Een gezin financieel straffen na het overlijden van een ouder is gewoon asociaal. Ik ben dan ook blij dat dit nu verholpen is”

Wanneer één van de ouders komt te overlijden, ontvangen de kinderen een vergoeding, de zogenaamde wezenrente. Deze wezenrente wordt, in tegenstelling tot onderhoudsgelden zoals alimentatie, vanaf de eerste euro als bestaansmiddel in aanmerking genomen. Onderhoudsgelden worden namelijk voor de eerste 3270 euro niet als bestaansmiddel aanzien. Gevolg is dat weeskinderen fiscaal gezien eigen middelen hebben en bij het doen van vakantiewerk dus veel sneller in de categorie terechtkomen van kinderen die niet meer ten laste zijn. De overgebleven ouder zal hierdoor meer belastingen moeten betalen.

Om deze uiterst pijnlijke situatie te verhelpen, is in de Kamercommissie Financiën een nieuwe wet gestemd. Met de nieuwe wet zal de wezenrente, net als de onderhoudsgelden, voor de eerste 3270 euro niet in aanmerking worden genomen als bestaansmiddel. “Weeskinderen zullen op die manier net als hun leeftijdsgenoten een eerste werkervaring kunnen opdoen zonder dat zij of hun familie hiervan de dupe zijn”, zegt Klaps. “Het verliezen van een ouder is al erg genoeg om dan ook nog eens fiscaal te worden benadeeld”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is