Fiscale discriminatie weeskinderen verdwijnt

Door Johan Klaps op 31 januari 2018, over deze onderwerpen: Belastingen, Financiën, Verandering
Tiener aan het werk in koffiebar

Weeskinderen kunnen voortaan makkelijker vakantie- of weekendwerk doen zonder dat de overgebleven ouder daar fiscaal nadeel van ondervindt. Omdat zij een zogenaamde wezenrente ontvangen, vielen zij tot nu toe snel in de categorie van kinderen die niet langer ten laste zijn. “Een gezin financieel straffen na het overlijden van een ouder is gewoon asociaal”, zegt Kamerlid Johan Klaps. “Ik ben dan ook blij dat dit nu verholpen is.”

Kinderen die één ouder verliezen, ontvangen een vergoeding die vanaf de eerste euro als ‘bestaansmiddel’ gezien wordt. De overgebleven ouder riskeert daardoor al snel meer belastingen te moeten betalen als zoon of dochter vakantiewerk doet. Bij onderhoudsgelden voor kinderen van gescheiden ouders is dat anders: daar wordt de eerste 3.270 euro niet als bestaansmiddel beschouwd.

Die discriminatie verdwijnt nu. Een nieuwe wet zorgt ervoor dat de eerste 3.270 euro van de wezenrente voortaan niet langer als bestaansmiddel geldt. “Weeskinderen zullen op die manier, net als hun leeftijdsgenoten, een eerste werkervaring kunnen opdoen zonder dat zij of hun familie hiervan de dupe zijn”, besluit Klaps.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is